Beste buurtbewoners,


Proberen we al twee jaar te dealen met een oorlog in Oekraïne komt daar nu ook de oorlog tussen Hamas en Israël bij. Het is niet te bevatten wat dáár nu allemaal weer gebeurt. En hoe gek voelt het dan ook om te schrijven over activiteiten in ons kleine buurtje. Het is niet anders. Dit soort conflicten gaat ons vermogen te boven. Dan toch maar dicht bij huis blijven. Hier houdt het weer ons bezig. Van een mooie en warme na-herfst zijn we in ene in regenachtig herfstweer beland. Het wordt inmiddels ook alweer laat licht en vroeg donker dus we moeten de gezelligheid maar weer veel binnen gaan zoeken. En wat is dan leuker om samen koffie te drinken.


Koffie drinken vrijdag 20 oktober

A.s. vrijdag staan vanaf 11 uur  bij SOOJ weer de koffie en de appeltaart klaar. Dat is dit keer niet het enige. Jullie zullen dan ook Robin Versluis aantreffen. Robin is van de organisatie ‘Doortrappen’. ‘Doortrappen' heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig moeten kunnen blijven fietsen. Kennelijk gebeuren de meeste ongevallen bij 55+ers op de fiets bij het op- en afstappen. Robin zal een  magazine bij zich hebben met makkelijk toepasbare tips en daar een toelichting op geven. Je kunt ook kijken op https://www.doortrappen.nl/default.aspx  Het wordt geen lezing of iets in die richting, dus er blijft genoeg tijd over om bij te praten.


Haiku’s I Annemarie van de Vusse 

In een gitzwart pak

Hobbelen ze koddig rond

Pinguïns in Artis


Gooi de stenen weg

Tegen wateroverlast

Laat de weg bloeien

Stilstaan bij kunst in de Jordaan |  Marja Heimering I deze keer:   

Rozenstraat 215 |Prison Breack | Streetartfrankey   

Misschien even zoeken, maar zeker de moeite waard.  


Jubileumjaar 2024

Door te pitchen in de OBA hebben we geld ontvangen om activiteiten te organiseren in ons jubileumjaar 2024. SOOJ bestaat dan 20 jaar en Stadsdorp Noord Jordaan 10 jaar. Om dit te vieren willen we in 2024 een scala aan activiteiten organiseren mét en voor jullie. Hieronder een idee van wat we nu van plan zijn te gaan doen. Het zou goed kunnen dat er activiteiten afvallen of dat er nog andere bijkomen.

 

 • Feestelijke borrel met catering

 • Voorstelling Annie M.G. Schmidt

 • Danspaleis/nostalgische muziekdansavond

 • Amsterdamse middag met live optredens

 • Filmavond met historische films

 • Verhalenavond voorbereid door verhalencoach

 • Sjoelcompetitie

 • Bingo

 • Klaverjascompetitie

 • Jazzmiddag met live muziek

 • Feestelijke opening 1e buurtmaaltijd

 • Pubquiz met quizmaster

 • Franse middag met live pianomuziek en chansons


Het is de bedoeling dat de middagactiviteiten op zaterdagmiddag  plaats zullen vinden, tenzij het een uitgesproken avondactiviteit is dan wordt het uiteraard een avond. Voor meer ideeën houden we ons van harte aanbevolen. Lijkt het je leuk om een specifieke activiteit mee te helpen organiseren of heb je nog een leuk ander idee voor een activiteit laat dat dan even weten op stadsdorpnoordjordaan@gmail.com

Succesvolle activiteiten zullen zeer waarschijnlijk worden geprolongeerd. Laten we er met elkaar een leuk jubileumjaar van maken! 


Kleurrijk Textiel: expositie van Clare McGrath in Sooj

Van 22 oktober t/m 10 december 2023 exposeert Clare McGrath met kleurrijk textiel in SOOJ. Zij is altijd gefascineerd door de zeggingskracht van kleur. Sinds enkele jaren maakt zij dynamische composities met stof en draad. Gedrukte en effen stoffen vormen haar palet. In deze tentoonstelling is een selectie van haar recente textielcollages en art quilts te zien. Haar achtergrond als zeefdrukker en dessinontwerper is duidelijk zichtbaar in haar huidige werk. Ook van invloed zijn de kunstwerken die zij in haar jeugd in New York zag: de Abstract Expressionisten, Sonia Delaunay, Paul Klee en Matisse hebben haar als kunstenaar gevormd. Clare is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Vorming (tekenen/schilderen) en heeft een carrière als zeefdrukker, kunstdocent en adviseur cultuuronderwijs achter de rug. Zij werkt nu in een museum en vooral in haar atelier. Loop eens binnen!


Diverse activiteiten

De spelletjesmiddag is iedere 3e woensdag van de maand, dit keer op woensdag 18 oktober vanaf 14.30 uur. De wandelgroep gaat op vrijdag 27 oktober met Annemarie naar de burlende herten, de museumclub op woensdag 1 november naar het H’ART museum (de voormalige Hermitage) en de filmclub op maandag 6 november naar de film. Welke film wordt tegen die tijd bekend gemaakt. Belangstelling voor één van deze activiteiten? Mail dan even naar stadsdorpnoordjordaan@gmail.com 


Lezerskring zoekt nieuwe leden

Een keer in de zes weken komt de lezerskring in SOOJ bij elkaar. De club bestaat al geruime tijd en zijn op zoek naar nieuwe leden. De eerstvolgende bijeenkomst is op dinsdag 24 oktober van 13.30 - 16.30 uur. Heb je belangstelling en wil je je aanmelden, laat dat dan even weten via info@sooj.nl 


Lezing Westfriese Omringdijk: op 10 november in SOOJ

Op vrijdag 10 november om 11.00 uur geeft Gerard Schuitemaker in SOOJ een lezing met PowerPointpresentatie over de Westfriese Omringdijk, de oude dijk die loopt langs Alkmaar, Schagen, Medemblik, Enkhuizen en Hoorn. Gerard is geboren in de Jordaan en opgegroeid in West-Friesland. 

Noord-Holland kent een lange traditie wat betreft het buitenhouden van de zee. De lezing gaat over de strijd tegen het water in de Kop van Noord-Holland. In de tiende eeuw bestond een reeks van terpen en dijkjes, maar de zeespiegel bleef stijgen. De dijkjes werden verhoogd en met elkaar verbonden. Door dijkdoorbraken werden meren gevormd. Er kwamen meer doorbraken vanuit de zee. Steeds werden dijken verder verbeterd en aangesloten en daarmee kreeg de Omringdijk haar vorm. Kom op tijd, vol is vol en de deur sluit om 11.05 uur.


Niemand is te oud om te dansen

Na het overdonderende succes van de eerste nostalgische swingavond in februari van dit jaar, hebben we veel verzoeken gekregen een tweede avond te organiseren. Dat doen we. Op vrijdag 10 november kun je op jouw favoriete 50-70er jaren muziek swingen en als je wilt – en dat wordt ten zeerste aangemoedigd – daarbij je korte persoonlijke herinnering aan dat nummer vertellen. Je verhaal brengt de muziek extra tot leven. 

De SOOJ opent om 19.30 uur en om 20.00 uur start het eerste nummer op de nieuwe muziekinstallatie. 

Wil je deelnemen dan graag opgeven via e-mail adres: swingen10nov@sooj.nl, onder vermelding van:

 • naam, 

 • favoriete nummer(s), niet meer dan drie per persoon en

 • of je (mooie) herinneringen daaraan wilt delen. 

Het is belangrijk te laten weten of je komt met het oog op het aantal mensen dat in SOOJ kan.


Hoe goed is je balans?

Merk je bij je dagelijkse bezigheden weleens dat je je evenwicht dreigt te verliezen? Ben je de afgelopen tijd een keer gevallen of heb je misschien moeite met opstaan vanuit je stoel of bed? Voor veel ouderen zijn dit herkenbare situaties. Op vrijdag 24 november van 11.00 tot 13.00 uur vindt in SOOJ een gratis voorlichtingsbijeenkomst door de GG&GD plaats over ‘Veilige woonomgeving minder vallen’. Inschrijven is niet nodig. Je wordt ontvangen met een kopje koffie/thee en maakt kennis met elkaar en de trainer. Tijdens deze bijeenkomst vertellen deskundigen hoe je fit en vitaal kunt blijven. Je krijgt tips over een veilige woonomgeving en doet oefeningen voor je evenwicht en kracht. Natuurlijk kun je al jouw vragen stellen. Aan het eind van de bijeenkomst krijg je meer informatie over programma’s en trainingen. Van sport- en beweegprogramma's tot trainingen die specifiek zijn gericht op het voorkomen van vallen. Wil je meer weten over wat de GGD Amsterdam doet aan valpreventie, kijk dan op www.laatjenietvallen.nl


Filmvertoning ‘Meer dan 110 jaar Movies’

Stadsdorp Buurt 7 heeft van de Movies een uitnodiging ontvangen voor een exclusieve vertoning van de film 'Samen naar The Movies’. Op hun beurt heeft Buurt 7 ons ook uitgenodigd voor deze exclusieve vertoning. Hoe leuk is dat. Deze film is gemaakt door de regisseurs Jan Willem Looze en Alex Rutten. Terwijl we in de film een kijkje krijgen achter de schermen van bioscoop The Movies, opgericht in 1912, komen flarden van 100 jaar filmgeschiedenis voorbij. Waarom willen mensen graag samen in de bioscoop dromen uit films beleven? Hoe komt het dat The Movies een merk is geworden? De filmvertoning vindt plaats op zondagochtend 5 november. Vanaf 11.00 uur ben je welkom voor de koffie/thee (zelf afrekenen). Van 11.30 uur tot 12.10 uur is de film in zaal 1 met aansluitend koffie/wijn en ander lekkers in de foyer (ook zelf afrekenen). Lijkt dit je leuk, geef je dan op bij Janneke Doreleijers (van Buurt 7): jan.dore@outlook.com 


NVVE – lezing vrijdag 8 december om 10.30 uur

 

Nog even ter herinnering: op vrijdag 8 december om 10.30 uur wordt bij SOOJ een lezing gehouden door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseind (NVVE) over de mogelijkheden regie te houden op het einde van het leven. 


De Tijden in de Stadsschouwburg

Annemarie van de Vusse speelt op zondagavond 12 november mee in een stuk van Tokodrama: De Tijden. Het toneelstuk speelt zich af in de Grote (oude) zaal van het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg) in het toneelbeeld van De Uren. Een dag uit het leven van drie vrouwen. Of ze nu leven in 1923,1948, 1998 of nu, de vragen zijn eigenlijk hetzelfde. Is er een goed ontbijt? Is er taart voor de visite? En lukt het om dat ene beslissende moment van geluk te grijpen? 

De Tijden, zondagavond 12 november, aanvang 20.15 tot ongeveer 21.45. Kaarten € 17 / € 12 (ongeplaceerd) via www.tokodrama.nl/kaartverkoop/voorstelling/482. of via de website van ITA.


De Hohemesse van Bach in het Muziekgebouw aan het IJ

Margret Kaandorp, ook één van onze Stadsdorpers, is hard aan het repeteren voor een uitvoering van de Hohe Messe van J.S. Bach in het Muziekgebouw aan het IJ. Deze uitvoering zal op zondag 3 december van 20.15 uur tot 22.35 uur plaatsvinden. Volgens Margret wordt het erg mooi. Kaarten zijn te koop via het Muziekgebouw en kosten € 35. Met Stadspas (die vanaf enige tijd dus alleen nog geldig is voor mensen die voorheen een Stadspas met groene stip hadden) kosten die € 21. Wil je meer weten over de Amsterdamse Bachvereniging of over het concert, kijk dan op hun website www.bachamsterdam.nl


Bridgen in Oud-West, daar wil je toch zeker bij zijn?

Vind je bridge leuk? Heb je al een tijd niet meer gespeeld? Een bridgecursus gevolgd maar nog geen club gevonden? Of speel je met een vast clubje thuis en aarzel je om op een club te gaan? Dan is het misschien tijd om ABAC te proberen. ABAC is een kleine informele club die het hele jaar door speelt, maar waar je ook best een keertje kan overslaan. Waar je op weg wordt geholpen met de gebruiken van het clubbridge. Waar de club een geschikte bridgepartner voor je kan zoeken. Waar ambitieus wordt gebridged, maar niet met het mes op tafel. Een gezellige club waar de leden naar elkaar omkijken en waar op zijn tijd flink gelachen wordt. Vlakbij het centrum, in Spelletjescafé “2 Klaveren”, De Clercqstraat 136. Goed bereikbaar met tram 3, 13 en 19. Als je belangstelling hebt en meer informatie wil hebben, neem dan even contact op met Nellie Tessel 06-188 19 751 of via de mail Lelie41@hotmail.com


Bijentotem voor wilde bijen

Kunstenaar Hans Kalliwoda kwam bij SOOJ langs om aandacht te vragen voor de ‘refubees’ oftewel de bijen die het platteland ontvluchten omdat door het gebrek aan biodiversiteit te weinig voedsel te vinden is. Hij heeft een totempaal ontwikkeld die onder meer te vinden is tegenover Palmgracht 75. Deze totempaal is een levend kunstobject van gerecycled plastic waar verschillende planten en bloemen in staan. De totempaal wordt verzorgd door mensen uit de buurt. Er staan meer totempalen in de stad. Hier valt natuurlijk nog veel meer over te zeggen. Ben je geïnteresseerd lees dan hier even verder https://refubees.org/parkbronsgroefbij/  Mogelijk dat Hans in het voorjaar op zoek gaat naar meer verzorgers. Laat ons weten als je mee wil doen. In dat geval komt hij dan een keer op een koffieochtend bij ons langs.


Filmpje over Wonderlijke Zeedieren

Trudeke Mekking heeft weer een filmpje gemaakt. Het filmpje heet dit keer ‘Wonderlijke Zeedieren’. In de zeeën, ver weg en dichtbij, leven ontelbaar veel dieren. In dit filmpje kun je er zes zien. Dat is natuurlijk heel weinig maar ze leven allemaal in de zee bij Nederland. De filmpjes zijn bedoeld voor nieuwsgierige kinderen die graag van alles willen weten. Dit zijn de koppelingen https://sites.google.com/view/lerenmetfilmpjes/homepage (de website van Trudeke) en je kunt er ook direct naar toe via https://youtu.be/CJMhTiVecCg


Op de foto met je huisdier

Wegens groot succes bij de Nieuwmarktbuurt, herhaalt DOCK deze activiteit bij De Piramidespeeltuin. Wij zijn ook van harte uitgenodigd op woensdag 25 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. Je kunt dan kosteloos een foto laten maken met je huisdier. De week erna kun je de foto’s ophalen bij De Piramide. Alle huisdieren, of het nu hamsters, papegaaien, cavia’s, katten of honden zijn, zijn van harte welkom! Piramide Speeltuin, Haarlemmer Houttuinen 8, 1013 GL Amsterdam.


Stembureauleden en tellers gezocht

Wil je de verkiezingen op woensdag 22 november een keer van een andere kant mee maken meld je dan aan als stembureau lid of als teller. De gemeente kan jullie hulp goed gebruiken en het is ook nog eens een leuke dag weten we uit ervaring. Als je mee wilt helpen kun je je aanmelden via mijnstembureau-amsterdam.nl. Daar vind je meer informatie over het werk als lid van een stembureau of als stemmenteller. Ook vind je daar welke vergoeding je krijgt.


Dat was weer een hele lap tekst. Hopelijk heeft het jullie inspiratie gegeven. Graag tot ziens bij één van onze activiteiten of voor een drankje in SOOJ.


Elly, Gemma en Gerda